Skip links

Όροι χρήσης για e-shop: 5 νομικά ζητήματα που πρέπει να ξέρετε

Οι όροι χρήσης σε μια ιστοσελίδα δεν είναι παίξε γέλασε και ειδικά σε ένα e-shop. Δεν είναι ένα απλό copy-paste ούτε είναι απλώς για να υπάρχει. Είναι ένα στοιχείο του e-shop το οποίο έχει πρακτικές και νομικές συνέπειες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στη συναλλαγή με το e-shop.

Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβάζουν τους όρους χρήσης ιστοσελίδας ενός e-shop πριν κάνουν την αγορά για να πάρουν πληροφορίες όπως είναι οι τρόποι αποστολής, το δικαίωμα επιστροφής, ή η εγγύηση των προϊόντων.

Οι κύριες νομικές διατάξεις που μας αφορούν εδώ είναι ο νόμος 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή και το προεδρικό διάταγμα 131/2003 από την Οδηγία 2000/31 EC για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ορίστε λοιπόν 5 νομικά ζητήματα που πρέπει να προσέξετε στους όρους χρήσης μιας ιστοσελίδας που λειτουργεί σαν e-shop:

Κανείς δεν πρόκειται να εμπιστευτεί την αγορά από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, αν δει ότι δεν έχετε σωστούς ή καθόλου όρους χρήσης

Οι όροι χρήσης της ιστοσελίδας, στην οποία αποτελούν τους όρους μιας ηλεκτρονικής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύει τόσο την επιχείρηση όσο και τον πελάτη ενδιαφερόμενο. Αν λοιπόν έχετε σκοπό να «κλέψετε» από αλλού τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας ή του e-shop σας, τουλάχιστον πρέπει να τους διαβάσετε πρώτα ούτως ώστε να αφαιρέσετε τα κομμάτια που είναι ασυνάρτητα ή δε σχετίζονται με τον δικό σας τομέα. Κανείς δεν πρόκειται να εμπιστευτεί την αγορά από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, αν δει ότι δεν έχετε σωστούς ή καθόλου όρους χρήσης.

Eπειδή απλώς γράφετε κάτι στους όρους χρήσης, δε σημαίνει ότι απαραίτητα αυτό είναι έγκυρο.

Έχετε υπ’ όψη σας ότι επειδή απλώς γράφετε κάτι στους όρους χρήσης, δε σημαίνει ότι απαραίτητα αυτό είναι έγκυρο. Υπάρχουν διατάξεις οι οποίες είναι αναγκαστικής εφαρμογής ακόμα και όταν πρόκειται για ηλεκτρονική σύμβαση. Έτσι, ακόμα κι αν γράψετε κάτι αντίθετο με αυτές πολύ απλά δεν ισχύει. Για παράδειγμα, αναφέρεται στο άρθρο 12 του ν. 2251/1994 , ότι ρήτρες με τις οποίες ο καταναλωτής παραιτείται από την άσκηση των δικαιωμάτων που ορίζονται στο παρόν άρθρο ή ο προμηθευτής απαλλάσσεται των ευθυνών του κατά το άρθρο αυτό, είναι άκυρες.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρονται καθαρά μέσα στην ιστοσελίδα εκτός των άλλων και τα στοιχεία της επιχείρησης όπως επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.α., εφόσον πρόκειται για e-shop. Επίσης, πρέπει να αναφέρονται και τα κόστη αποστολής εφόσον πρόκειται για κάποιο προϊόν.

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο νόμο, ο αγοραστής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση για διάστημα τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών αφότου λάβει το προϊόν. Αυτή η προθεσμία μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερη και πρέπει να αναφέρεται ρητά στους όρους χρήσης. Επίσης, όπως είπαμε, ακόμα κι αν γράψετε ότι δικαίωμα επιστροφής δεν υπάρχει, αυτό δεν ισχύει γιατί υπερισχύει η διάταξη του νόμου.

Τώρα μπορεί εσείς να σκεφτείτε ότι εφόσον εσείς έχετε ήδη πάρει τα λεφτά σας, ας πούμε μέσω πιστωτικής κάρτας, τότε μπορείτε να μη δεχθείτε την επιστροφή του προϊόντος. Όμως, ο αγοραστής που έχει πληρώσει μέσω πιστωτικής κάρτας, έχει δικαίωμα να πει στην τράπεζα του, σύμφωνα με το άρθρο 4§11 του ν. 2251/1994 να ακυρωθεί η συναλλαγή οπότε η τράπεζα θα τα επιστρέψει πίσω, είτε το θέλετε είτε όχι.

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag